Nieuw werk Ido Vunderink

Kunstschilder Ido Vunderink uit de Meije heeft weer een nieuwe collectie schilderijen en die laat hij van zondag 11 oktober tot en met zondag 1 november zien in zijn galerie.

New York - Ido Vunderink

New York

De opening wordt om 14.30 uur verricht door Jette Kuit. Galerie Vermeije ligt aan de Meije 205 in Zegveld en is open op zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 18.00 uur en op afspraak: 0172 – 685527

Landschap - Ido Vunderink

Landschap

Kenmerkend voor Vunderink is zijn wijze van schilderen: pasteus, met het paletmes. Daarmee geeft hij ruimtelijk geordende, dynamisch opeengestapelde vormen weer, die toch een strak ritme vertonen. Hij heeft een geheel eigen, soms zinnelijke kleurenpalet en het licht in zijn schilderijen is helder vloeiend.

Ido Vunderink balanceert in zijn voorstellingen op de grens van figuratief en non-figuratief. Het uitgangspunt blijft echter altijd een herkenbaar motief: een landschap, stilleven of persoon. In de eerste plaats is Vunderink schilder van het landschap. Meestal is dat het weidse Hollandse landschap langs de Meije, de rivier waar Vunderink op uitziet vanuit zijn huis. De schilder observeert veelvuldig het landschap van deze omgeving in zijn vele verschijningsvormen, met een bepaald licht op een bepaald moment van de dag. Hij weet er steeds verrassend nieuwe interpretaties van te geven. Hij kan zijn inspiratie echter even zo goed vinden in de duinen, in Ierland of de Ardennen. Zon en maan spelen afwisselend een rol in het landschap, zoals ook blijkt uit titels als Zon achter wilgen, Strooiend avondlicht of Maanlicht in sloot.

Behalve landschappen schildert Vunderink bloemstillevens van bijvoorbeeld rozen, irissen, hortensia’s en zonnebloemen. Deze stillevens zijn geraffineerde, evenwichtige composities, veelal met opvallend heldere, feestelijke en frisse kleuren.

Tenslotte maakt Vunderink portretten. De ene maal doet hij dat in een vingertekening, met aquarelverf, de andere maal in olieverf op doek. In opdracht gemaakt is het portret vaak niet Vunderinks meest favoriete genre. Maar als een door hemzelf gekozen man of vrouw die hij voor zich heeft, hem boeit, dan ontstaat een zeer welsprekend en schitterend portret.

In 2005 werd ter gelegenheid van Vunderinks 70e verjaardag een grote expostie in het Stadsmuseum Woerden georganiseerd: De verbeelding van het onzichtbare . Bij deze tentoonstelling verscheen een gelijknamig boek met vooral de werken van Vunderink vanaf 1999.

Bron: Algemeen Dagblad (05-10-2009)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s