FREITAG i-pod hoes

Mancipatie van de handtas

FREITAG tassen-mode

De man en de handtas, die gaan moeilijk samen. Maar daar zit verandering in. De Zwitserse tassenproducent Freitag noemt dat proces: mancipation.

Vrouwen hebben altijd een tas bij zich. Voor de make-up, de agenda, de portemonnee en het mobieltje. Mannen zelden, of het moet de aktetas zijn die mee gaat naar kantoor.

Waar gebeurd. Een afdelingschef komt elke dag binnen met een aluminium koffer voorzien van cijferslot. Wat zit daar toch in?, vragen de collega’s zich af. Als de chef naar de wc is, gaan ze op onderzoek uit. Ze openen de koffer en wat zit er in? Een appel. Meer niet.

Wat leren we uit deze anekdote? Dat een man kennelijk graag een tas of koffer mee naar het werk neemt, vermoedelijk omdat het gewichtig staat. Maar met een tas naar een restaurant, de bioscoop of de kroeg gaan, dat nou weer niet. Dat staat verwijfd.

Toch zeult de gemiddelde man tegenwoordig aardig wat spullen met zich mee. Een mobieltje, een agenda, een iPod, de portemonnee en de sleutelbos natuurlijk. Waar laat je dat allemaal als je geen tas bij je hebt?

Je hebt mannen die proppen gewoon alles in hun broekzakken. Fout. Die bobbels in de broekzak staan onelegant. En niet zelden leiden ze tot slijtage, zoals het vaak gesignaleerde gat in de kontzak van de jeans waar doorheen de portemonnee naar buiten prikt. Dan heb je nog mannen die steeds maar met een rugzak aan komen zetten, alsof ze op bergtocht gaan.

Ook zijn er sukkels – type onderwijzer – die een katoenen ecotas om de schouder hangen. Dan is het vermoedelijk maar beter om mee te liften met de schoudertas van je vrouw of vriendin. ,,Ik prop gewoon alles in haar tas’’, bekent een man bij navraag.

Vreemd genoeg laten mannen op vakantie hun aversie tegen de tas gemakkelijk varen. Paspoort, buitenlandse valuta en de sleutel van de hotelkamer worden angstvallig bewaakt in de kangoeroebuidel. Dit ritstasje, dat om het middel wordt gegespt, behoeft geen nadere toelichting. Je loopt voor gek.

Wim van Ladesteijn, eigenaar van mannenmodezaak Bojangles aan de Haarlemse Kleine Houtstraat, verkoopt tassen van de Zwitserse fabrikant Freitag. Vanwege het degelijke uiterlijk vinden niet alleen de laptoptassen, maar ook de schouder- en de polstasjes aftrek bij mannen. Zelf loopt Van Ladesteijn overigens niet met een tas als hij op stap is. ,,Als ik naar de kroeg ga, neem ik gewoon niks mee. Alleen geld en mijn huissleutel.’’

FREITAG i-pod hoes

Bojangles behoort tot een beperkte groep van modezaken in Nederland waar Freitagtassen te koop zijn. In Haarlem en omgeving is Bojangles zelfs de enige, op de Apple Store aan de Grote Markt na, waar een kleine selectie Freitagtassen te koop is speciaal ontworpen voor de producten van Apple, zoals laptop sleeves en i-Phonehoesjes.

Bron: Haarlems Dagblad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s