Tentoonstelling als auditie

Tentoonstelling als auditie

ROTTERDAM – Hergebruik van materialen wint aan populariteit bij kunstenaars. Dat blijft niet onopgemerkt, ook niet bij Studio Hergebruik aan de Coolsingel. Galeriehouder en initiatiefnemer van dit project, Jan de Haas, krijgt ontzettend veel aanmeldingen. Dit inspireerde tot een auditie. Wel eens een stoel gezien die voor honderd procent van papier is en waar je echt op kan zitten?

Tentoonstelling als auditie

Studio Hergebruik staat vol met allerlei gebruiksvoorwerpen die gemaakt zijn van alternatieve materialen. Een goed voorbeeld is een lampenkap, vervaardigd van lege zakjes waar ooit chips in zaten. Of een schrijfmap die als platenhoes door het leven ging. ‘Producten van kunstenaars die materialen hergebruiken zijn altijd duurder omdat ze arbeidsintensiever zijn’, legt Jan de Haas uit. ‘Ga maar na. Als je een tafel maakt van planken van de Gamma, dan ben je zo klaar. Maak je een tafel van sloophout? Voordat je kunt beginnen, moeten de planken ontdaan worden van spijkers en helemaal worden bijgewerkt.’

Geen Idols

De belangstelling voor hergebruik van materialen is zo groeiende dat het voor De Haas onmogelijk is geworden om alle kunstenaars die zich aanmelden de aandacht te geven die ze verdienen. Daarom is hij op het idee gekomen om kunstenaars tijdens een tentoonstelling auditie te laten doen. Nog tot 14 maart is het werk van veertien kunstenaars te zien op de eerste etage van Studio Hergebruik. Maar het is geen Idols waarbij de kandidaten vroegtijdig naar huis moeten. Alles blijft tot het einde staan. De jury presenteert de juryrapporten op 6 maart om 18.00 uur. ‘Bij de beoordeling staat een aantal aspecten centraal: vakmanschap, duurzaamheid, originaliteit en de vraag of er een markt voor is. Dat is niet onbelangrijk. Daarom komt een van de juryleden uit de reclamewereld.’

Ook voor dit project waren er veel meer aanmeldingen dan beschikbare plaatsen. Naast de veertien kunstenaars die nu auditie mogen doen, heeft De Haas een wachtlijst van veertig andere kandidaten. Er zullen hoogstwaarschijnlijk meerdere audities volgen.

Wel eens een stoel gezien die voor honderd procent van papier is en waar je echt op durft te gaan zitten? Zita van Roijen-Kocsis is er in geslaagd. Een ander gebruiksvoorwerp is van Judith Meinders, die een boekwerk heeft gemaakt van gebruikte, binnenstebuiten gevouwen enveloppen. Er zit verdacht veel belastingblauw tussen. Margreet van Tricht maakte een aantal tassen van allerlei materialen: jute, scheepszeil, een leren motorjasje en een braaf herencolbert.

Navel

Zin in een jurk van materiaal waar parachutes van gemaakt worden? Bij dit model van Ans Repkes is de navel zichtbaar. Uitermate geschikt voor dames die hun piercing(s) graag showen. Niet goedkoop, wel uniek. Gebruiksvoorwerpen overheersen, zoals een vuurkorf die oorspronkelijk dienst deed als het roestvrijstalen binnenwerk van een wasmachine. (Patrick Kruithof). Over originaliteit gesproken.

Studio Hergebruik, Coolsingel 53, Toegang gratis.

Bron: De Echo
Lees ook: Studio Hergebruik

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s