Omar Munie tassen ontwerper

Tassen ontwerper Omar Munie: ‘Graag of helemaal niet!’

ENSCHEDE – Ken je die mop van de beroemde tassenontwerper die naar Enschede zou komen? Hij komt niet! En het was juist zo’n mooi plan.

Omar Munie tassen ontwerper

De uit Somalië afkomstige Omar Munie zou in een Enschedese villa, hartje stad, tassen gaan ontwerpen en maken. Behalve de exclusieve tassen die vorm krijgen in zijn atelier in Den Haag, zou hij aan de Langestraat een pret-a-porter-collectie gaan opbouwen. Handgemaakte, dus exclusieve modellen, maar iets prijsvriendelijker.

Omar Munie tassen ontwerper

De jonge ondernemer, die op negenjarige leeftijd ‘met helemaal niets’ naar Nederland kwam, maakte hier een bliksemcarrière met het ontwerpen van tassen. Hij is nu 23 jaar en geldt als rolmodel van een allochtone jongeling die het hier helemaal heeft gemaakt. De opzet was dat Munie in januari van dit jaar drie dagen per week aan de slag zou gaan aan de Langestraat. Samen met uiteindelijk dertig enthousiaste creatievelingen zou hij er de Omar Munie Experience van de grond tillen. Met een atelier waar iedereen in en uit kan lopen en een winkeltje waar de tassen worden verkocht en als het even kan een museum.

Het loopt allemaal anders. Nadat hij eind vorig jaar zijn ambitieuze plan bij de gemeente aanleverde, heeft Munie niets meer vernomen uit Enschede. “De gemeente moet er maar uit zien te komen. Ik heb het ontzettend druk en wacht af. Maar ik heb natuurlijk wel een bepaald beeld bij de inrichting van het atelier. Voor Enschede geldt: Graag of helemaal niet.”

Omar Munie tassen ontwerper - Munie Bag

Er zijn veel andere gemeenten die maar wat graag willen dat ik daar met m’n tweede vestiging naar toe komt, verzekert Omar Munie. „Ik kan morgen zo ergens anders beginnen, desnoods aan de Duitse kant van de grens’’, laat de tassenkoning weten vanuit z’n Haagse atelier. De bekende ontwerper laat er geen twijfel over bestaan dat hij ook ondernemer is en dat Enschede nu echt snel een keer over de brug moet komen. ,,Ik had in januari al willen beginnen. Dit plan genereert veel werk. Op termijn is er in het Enschedese atelier plaats voor enkele tientallen werkloze creatievelingen.’’ De aanbieding die hij vanuit Enschede kreeg, vindt Munie ‘niet reëel’, doelend op de huurprijs die Vastgoed Bedrijf Enschede vraagt voor het beoogde pand aan de Langestraat.  „Ze zoeken het zelf maar uit.”

Wethouder Myra Koomen, die zich beijvert om de ondernemer naar Enschede te halen, bevestigt dat het pand aan de Langestraat vanwege de hoge huurkosten niet door gaat. ,,We zijn op zoek naar een geschikt alternatief. Het liefst in Enschede, maar het mag ook elders in de regio zijn.’’ Volgens Koomen gaat Omar Munie sowieso aan de slag in Enschede en andere Twentse gemeenten. ,,Hij gaat in elk geval workshops geven in de hele regio. Dat is dan een onderdeel van het Actieplan Jeugdwerkloosheid waar we in september vorig jaar mee zijn begonnen. Omar Munie moet met zijn succesverhaal jongeren kunnen inspireren en motiveren. Zijn verhaal moet jongeren die op grote afstand tot de arbeidsmarkt staan en ongemotiveerd zijn, op andere gedachten brengen. Dat kan niet door dat ene verhaal. Er zijn vanzelfsprekend vervolgstappen nodig’’, stelt Koomen. Volgens haar is er nog geen concreet pand op het oog waar Munie z’n plannen kan verwezenlijken. Niet in Enschede en niet in Twente.

Bron: Tubantia

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s