Walmart - tassen

Plastic supermarkt-tas nog niet in de ban

SAN FRANCISCO -Sinds drie jaar krijgen supermarktklanten in het Amerikaanse San Francisco geen plastic tasjes meer mee voor de boodschappen. De geestelijk vader van het idee, wethouder Ross Mirkarimi, wil de maatregel uitbreiden naar heel Californië, maar dit idee stuit nog op te weinig bijval.

Walmart - tassen

De grootste supermarkt- en drogisterijketens in San Francisco mogen hun klanten sinds drie jaar, met het oog op het milieu, nog slechts drie opties aanbieden: een 100 procent composteerbaar plastic zakje, een papieren tas van ten miste 40 procent hergebruikt papier, of een stevige, herbruikbare tas. Voor de plastic tas in de ban werd gegaan, waren de winkels goed voor 70 procent van de 180 miljoen plastic tasjes die jaarlijks de stad in stroomden. De uitbanning van de plastic tasjes zorgt tot nu toe voor een besparing van 100 miljoen zakken per jaar.

De hele staat
De Amerikaanse stad wil de maatregel daarom uitbreiden naar alle winkels, en de verantwoordelijke wethouder ziet zelfs mogelijkeden voor heel de staat Californië. Het zag er naar uit dat het idee succes zou krijgen, want Californië bereidde een verbod voor dat in 2012 in fases zou worden ingevoerd. Afgelopen dinsdagnacht werd de wet echter onverwacht in de Senaat weggestemd. Een teleurstelling voor wethouder, maar ook een verandering voor San Francisco, vertelt Mirkarimi. De stad heeft zich namelijk tot doel gesteld een ‘zero waste city’ te worden. Gekeken naar het aantal plastic tassen in de VS dat jaarlijks in het milieu verdwijnt, biljoenen, heeft hij er toch vertrouwen in dat de maatregel alsnog wordt doorgevoerd. “Het terugdringen van de plastic tas is een goede methode. Het gaat om tonnen die jaarlijks naar vuilisbelten gaan en in de oceaan verdwijnen.”

Bron: LevensmiddelenKrant

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s