Vis lederen tassen

Nieuwste trend: schoenen en tassen van vissenleer

Door: Anna Dijkman

Tijgerprint mag dan wel helemaal hip zijn, maar echt trendy is een schoen van vissenleer. De exclusieve leersoort is, verwerkt in tassen, riemen en zelfs meubels, bezig aan een opmars, of eigenlijk een comeback.

Vis lederen tassen

Nieuw is het namelijk niet. De huid van haai en rog, bekend onder de naam segrijn, was in de achttiende eeuw zeer populair om luxe gebruiksvoorwerpen en wapens mee te versieren. Tijdens de art deco-periode in jaren twintig en dertig kwam vissenhuid, meestal groen geverfd, weer in de mode als verfraaiing van handtassen, toneelkijkers en parfumflesjes.

Zalmleren pumps
De afgelopen jaren begonnen exclusieve modemerken vissenleer af en toe te gebruiken in hun collecties. Modeontwerper John Galliano is er dol op en maakte voor Dior roze zalmleren pumps en een vissenleren avondtasje. Voor zijn eigen label verwerkte hij galuchat, de Franse benaming voor vissenleer, zelfs in een bikini. Ook Givenchy en Bottega Veneta maakten tassen met vissenleer.

Winkelketen Shoebaloo die schoenen en tassen van dure merken als Gucci, Prada en Jimmy Choo verkoopt, heeft af en toe iets van vissenleer in de collectie. ‘We verkopen nu een instapper van Cesare Paciotti met vissenleer en in het verleden hebben we wel eens Dolce & Gabbana-petjes van palingleer gehad,’ aldus een woordvoerster. ‘Het is niet zo dat mensen binnenkomen en zeggen: ik wil een schoen van vis. Maar als ze het zien, vinden ze het erg mooi.’

Stinken
Astrid Oosterhoorn importeert met haar bedrijf Viani sinds een jaar een vissenleren schoenen- en tassenlijn van de IJslandse ontwerpster María K. Magnúsdóttir.  ‘Het lijkt een beetje op reptielenleer maar is veel zachter en fijner. Het is een bijproduct van de visvangst, wat veel klanten prettig vinden.’ En nee, zegt Oosterhoorn, het stinkt niet. ‘Koeienleer stinkt toch ook niet? Het is uitvoerig bewerkte huid, dus je ruikt er niets van.’

Ze verkoopt de schoenen zelf en is voor verkoop in onderhandeling met een aantal winkels. ‘De duurdere winkels, rond de PC Hooftstraat.’ Want duur is een vissenleren schoen wel. Oosterhoorn: ‘Iedereen wil de schoenen hebben zodra ze ze zien. De prijs is vaak het breekpunt.’ De enkellaarsjes kosten rond de 400 euro, de hoge laarzen rond de 550 euro. De schoenen zijn van baars, zeewolf en zalm gemaakt.

Hermes vis lederen tassen

Reuzenbaars
Die vissoorten zijn volgens vissenleerimporteur Niloo Aqualeather eigenlijk te klein om te gebruiken. Niloo verkoopt daarom de huiden van de victoriabaars, de enorme prehistorische roofvis uit het Victoriameer in Afrika die wel twee meter kan worden. Niloo levert de huiden aan modeontwerpers en meubeldesigners en is zelf ook bezig met het ontwikkelen van een lijn met meubels, accessoires en kleding van victoriabaarsleer.

‘Het is een bewerkelijk proces om de huiden te looien,’ vertelt Niloo-woordvoerder Maurice Aelen. ‘Van de gevangen vissen worden de mooiste uitgekozen. Daarna worden de schubben van de huiden afgekrabd en worden de huiden gewassen. Het is veel handwerk.’ Vissenhuid is sterker dan leer en niet na te maken, waardoor het zeer exclusief is,’ aldus Aelen. ‘Het staat nog in de kinderschoenen maar heeft de potentie om heel groot te worden.’

Ook vissersdorp Urk heeft de trend geroken en zou een vissenhuidlooierij herbergen, Post Fishleather, gespecialiseerd in het looien van zalmhuiden. Helaas is de looierij al dagen onbereikbaar, dus of de zaken goed gaan?

Bron: Elsevier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s