Tassencampagne - tassen - sarah - zwerfjongeren

‘Je Hele Hebben en Houen in een Tas’ door de Stichting Zwerfjongeren Nederland

ASSEN – Slechts 1 op de 10 zwerfjongeren in Nederland kan een opvangplaats krijgen. Dat komt omdat er niet voldoende opvangplekken zijn. Stichting Zwerfjongeren Nederland zet zich in voor voldoende opvang en begeleiding voor zwerfjongeren, zodat ze weer zelfstandig en volwaardig kunnen meedraaien in de maatschappij. Samen met de gemeente Assen wordt op woensdag 15 december een ‘zwerfjongerendebat’ georganiseerd om meer samenwerking en beter beleid te maken voor de groep zwerfjongeren in Drenthe.
tassencampagne - tassen - zwerfjongeren
Tijdens het debat gaan politici, beleidsmakers en hulpverleners met elkaar in discussie. Het vindt plaats in jongerencentrum The Industry in Assen. Het debat begint om 16.00 uur.

Daarnaast is binnenkort in Assen de zogenaamde tassenexpositie te zien. Om de problematiek aanschouwelijk te maken zijn letterlijk de tassen gefotografeerd van de jongeren zelf. Deze worden op grote plakkaten in heel het land tentoongesteld, waaronder dus in de Drentse hoofdstad. Patrick is een van de jongeren die heeft meegedaan aan de campagne ‘Je Hele Hebben en Houen in een Tas’ van de Stichting Zwerfjongeren Nederland. De organisatie wil meer mensen in Nederland bewust maken van het feit dat er nu zo’n zesduizend dak- en thuisloze jongeren in Nederland op drift zijn. Want deze jongeren zwerven letterlijk van plek naar plek, vaak jarenlang, zonder houvast.

Patrick: ‘Op mijn 14e verliet ik mijn ouderlijk huis, nadat ik weer eens ruzie met mijn stiefvader had. Ik verbleef jarenlang bij mijn vriendin. Toen onze relatie uitging, begon ik met drinken, blowen en raakte ik in de schulden, omdat ik mijn huur niet meer betaalde. Ik heb spijt en doe er alles aan om mijn leven weer op de rit te krijgen. Je verleden kun je niet terugdraaien, maar je toekomst kun je gelukkig zelf bepalen.’ De 23-jarige Patrick zwerft sinds 2003. Ook Marije (24) heeft meegedaan. ‘Mijn ouders hadden geen grip op mij. Internaten hebben me gebroken, niet gemaakt. ‘Wat heb je nodig?’, die vraag is mij nooit gesteld. Ik heb mezelf opnieuw moeten vinden. Vroeger zat mijn leven in die tas. Vanaf 2005 zwerf ik niet meer. Nu woon ik in een huis…’

Tassencampagne - tassen - sarah - zwerfjongeren

De tassen in deze campagne zijn van echte zwerfjongeren. Maar hadden net zo goed van jezelf of je kleinkind, zoon of nichtje kunnen zijn. Zwerfjongeren zien er niet anders uit dan “normale” jongeren. Het enige verschil is dat zij hun hele hebben en houen constant meeslepen van plek naar plek. En dat ze wat meer problemen hebben. Soms tegelijkertijd. Bijvoorbeeld schulden, verslaving, instabiele thuissituatie.

Voor slechts 1 op de 10 jongeren is passende opvang. Onacceptabel! Daarom deze expo en campagne die samen met jongeren tot stand is gekomen. De campagne is gekoppeld aan een inhoudelijk programma zwerfjongerenversterking.

Bron: Drenthe Journaal, Scribd, Tassencampagne en Zwerfjongeren

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s