NOJRAM heeft haar hart verloren aan tassen en rubber

In 2007 kwam NOJRAM op het idee om van fietsbanden Tassen te gaan maken. De prototypes zagen er veel belovend uit, maar pas toen de industriële naaimachine gekocht was, werd het serieus. Een creatieve scholing, laat staan een opleiding op een modevakschool, heeft NOJRAM niet genoten. Haar creativiteit heeft ze, waarschijnlijk bij haar geboorte meegekregen.

NOJRAM was eigenlijk altijd al bezig met creëren;  breien, haken, pottenbakken, edelsmeden, mozaìken en meubels maken.  Als kind met kledinggeld veranderde zij bestaande kleding. Nu heeft ze haar hart verloren aan Tassen en Rubber, waar ze al haar creativiteit in kwijt kan.

NOJRAM - Tassen-mode

Het recyclen van afvalproducten vormt een belangrijk aspect in haar visie.  “Het is een heel bevredigend gevoel om de grote afvalberg die wij produceren een tweede leven te geven.” De eerste keer dat ze met haar tassen naar ‘buiten’ kwam geschiedde op de grootste openlucht markt in Lille, Frankrijk. Als NOJRAM 10 tassen verkocht zou ze het een succes noemen.  Het werden er 8, wat ze ook als een succes beschouwde. Mede door de aanmoediging van vrienden en vriendinnen kwam er al snel een eigen website en visitekaartjes en stond ze een maand later op de KunstCuyp in Amsterdam.

Het procédé om de banden gebruiksklaar te maken voor een tas is feitelijk vrij eenvoudig, maar wel tijdrovend. Het rubber wordt allereerst opengeknipt en vervolgens in de wasmachine gegooid. Daarna worden de banden op maat geknipt en bijbehorend materiaal en ontwerp gekozen.  Achter de industriële naaimachine, die alleen dit zware stikwerk aankan, ontstaat dan de tas.

“Altijd loop je weer tegen uitdagingen aan, omdat het rubber zo grillig is en een lichte kromming van het wiel in zich heeft, soms ligt de tas dagen te wachten voordat ik een idee krijg om verder te gaan. Ook het maken van een tas geheel van autoband heeft een jaar op zich laten wachten voor ik een ontwerp had, waar de bolling en ronding van de autoband iets bijdroeg aan het model.”

Het resultaat is daarom altijd weer verrassend. Van elke tas wordt 1 exemplaar gemaakt, dus ook in het bedenken van nieuwe ideeën gaat veel tijd zitten. Inmiddels maakt ze ook accessoires zoals portomonnees, etui’s, iPOD hoesjes en boekomslagen en maakt ze tassen in opdracht;  “De meest bijzondere opdracht tot nu toe was van een bontjas, georven door een kleindochter van haar 95 jarige oma, met de vraag hier een tas van te maken met Rubber.“

In 2008 meldde NOJRAM zich aan bij de Kamer van Koophandel. Stinkend rijk hoeft ze er niet van te worden. “Het zou al prachtig zijn als ik van afvalproducten zou kunnen leven en de mensen te laten zien wat je nog van afvalproducten kunt maken.“

Haar motto luidt dan ook: Durf te dromen ! Maak een verschil ! Your trash is my treasure !

 

Bron: NOJRAM

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s