Onbekende materialen onder de handen van tassen ontwerpster Hamers tot kunstwerken

Het label Hamers is in 2005 opgericht door tassenontwerpster Marie-José Hamers. Haar ontwerpen ontstaan niet achter de tekentafel, maar al struinend over straat, door winkels en (bouw)markten, op zoek naar materiaal dat ze nog niet kent. Of naar materiaal dat ze wel kent, maar waarvoor ze andere toepassingen zoekt.

Marie-José Hamers - Garbag - Tassen-mode-nieuws

Vervolgens kneedt en plooit zij het tot het uiterste om tot de gewenste vorm te komen. Zo ontstaan tassen van bijzondere materialen als rubberen matten, vloerdelen, papier, leren bankstellen, industrieel vilt en afdekfolie. Het model is altijd eenvoudig maar doordacht. De mogelijkheden maar ook de beperkingen van materiaal zijn leidend in het werk van Marie-José Hamers. Dat was goed te zien aan de collectie die ze ontwierp voor Dutch Design In Development (DDID) in Guatemala. Daar bedacht ze tassen van o.a. papier maché in combinatie met ikat, maakte ze modellen die helemaal opengeritst konden worden en gebruikte ze de stijfheid van rubber om de juiste vorm in de tassen te krijgen.

Marie-Jose Hamers - Garbag schoudertas - Tassen-mode-nieuws

Op dit moment maakt Marie-José onderdeel uit van Beehive in Amsterdam West, een collectief dat graag zijn tentakels in de buurt uitspreidt. Dat sterkte haar in het idee om haar collectie te laten produceren in Nederland, op zoek te gaan naar mogelijkheden naast de deur en samen te werken met cultureel en maatschappelijk betrokken organisaties. Om mensen mee te nemen die minder snel met kunst in aanraking komen, en ze zo een kijkje te geven in de wereld van design.

 

Bron: Hamers

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s