Terug van weggeweest: de handtas van Margaret Thatcher

Lady Margaret Thatcher, Brits eerste minister tijdens de moeilijke jaren ’80 en beter bekend onder de bijnaam ‘De IJzeren Dame’, lijkt niet meteen een stijlicoon. Haar kledijstijl bestond voornamelijk uit ouderwetse mantelpakjes, in die typische jaren ’80-stijl met oversized blazers, midirokken en onmisbare bruine panty’s. Maar er is wel iets van ‘Maggie’s stijl’ dat is overgebleven: de handtas van het Britse merk Launer.

Royale Handbag - Margaret Thatcher - Tassen-mode-nieuws

Launer heeft nog een beroemde fan: de Britse Queen Elizabeth. Het is waarschijnlijk daar dat Margaret Thatcher, zelf uit de lagere middelklasse, ‘haar’ handtas spotte. De Queen is nog altijd fan, en wordt maar zelden gezien zonder een handtas, maar toch wordt het merk vooral met Thatcher geassocieerd.

Filmmagie
Met de aandacht voor de film ‘The Iron Lady’ zal dat er niet op verbeteren. Launer merkte het al in de verkoopscijfers: een stijging van maar liefst 60 procent in de ‘typische Thatcher-tassen’: zwarte, stevige handtassen met handvaten bovenaan. De populairste is de ‘Diva’-tas, ook de favoriet van Maggie Thatcher zelf, zo meldt de Daily Mail.

Margaret Thatcher - Handbag - Tassen-mode-nieuws

Het bewijs van Britsheid
De fabriek van Launer bevindt zich nog steeds in Groot-Brittannië en is een van de laatste overblijfsels van een eens bloeiende lederindustrie. Een team van een 15-tal mensen kan ongeveer 20 handtassen per week aan, die tussen 500 en 1500 euro kosten. Op verzoek van een celeb kan het team een handtas klaarkrijgen in 48 uur.

“We zijn erg blij dat de relatie tussen Margaret Thatcher en Launer na 30 jaar opnieuw leven wordt ingeblazen. Het is echt een testament voor een Brits merk en dat zij en de Queen ze tassen dragen is een bewijs van ‘Britsheid'”, aldus eigenaar en creatief directeur Gerald Bodmer.

Tijdloze investering
Volgens hem is de stijging te danken aan de zoektocht naar een ‘tijdloze investering’ door een jong en internationaal publiek. Daar lijkt iets van: de crisis maakt vrouwen minder ontvankelijk voor een ‘it-bag’ die na enkele maanden alweer uit de mode is. Ze willen iets dat de tand des tijds doorstaat en zijn investering waard is.

Daarmee is Launer niet zo’n slechte keuze. Gelijkaardige tassen van populairdere merken als Prada, Mulberry (‘The Harriet’), Gucci, Dolce & Gabbana, Marni, Lanvin én de handtassen van de Olsen-tweeling kosten algauw dubbel zoveel.

Symbool van macht
Er is nog een andere reden waarom de ‘stijve’ tas terug op de voorgrond komt: het is de ultieme ‘power bag’, een handtas voor vrouwen aan de top dus, zoals Margaret Thatcher zelf.

Gedaan met de slappe tassen waarin je loopt te graven als een Mary Poppins op zoek naar je sleutels, gsm of Labello. Weg met de clutch, waar amper een bankkaart, je huissleutel en een zakdoekje inpast en die je handen bezet houdt voor de hele avond.

De draagbare dossierkast
Dat had Thatcher zelf ook heel goed door. “Ze gebruikte die tas echt als een element van macht, een zichtbaar teken dat ze het meende”, aldus haar politiek secretaris John Whittingdale.

Praktisch was het ook: ze stopte er geheime documenten en gevoelige nota’s, die nu door slordige ministers en onderhandelaars open en bloot op de schoot liggen. “Eigenlijk was het een soort draagbare dossierkast, die ze gebruikte om anderen te herinneren aan haar macht”, analyseert haar voormalige stafchef Michael Dobbs.

Werkwoord
De link tussen de voormalige eerste minister en haar handtas was zo sterk, dat er in het Engels zelfs een werkwoord van werk gemaakt: ‘handbagging’ betekent nu nog altijd op een agressieve manier je eisen binnenhalen en tegenstanders genadeloos platwalsen. Het woord is een afgeleide van een uitspraak toegewezen aan parlementslid Nicholas Ridley die ooit de woorden uitte: “Kunnen we niet beginnen? De handtas is er.”

Margaret Thatcher’s Handbag Sold for £25000 - Tassen-mode-nieuws

Topprijs voor toptas
Dat Maggie’s handtassen beroemd blijven, ook na dertig jaar, bewees een veilig bij Christies in de zomer van 2011. Een 30-jarige handtas van Thatcher werd er geveild voor een waanzinnig bedrag van 30.300 euro.

Bron: HLN

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s