Tassenmuseum toont tassen, schoenen en hoeden van 1900 tot nu – Van 5 april – 2 september 2012

Samen op Stap!
In de tentoonstelling Samen op Stap! combineert Tassenmuseum Hendrikje haar collectie tassen met schoenen en hoeden uit andere collecties. De tentoonstelling laat de ontwikkeling zien van tassen en schoenen van 1900 tot nu: van een accessoire tot een ‘must have’, essentieel voor elke vrouw die op stap gaat.

Het museum toont historische en hedendaagse schoenen en tassen van ontwerpers en modehuizen zoals Paul Smith, Christian Louboutin en Stella McCartney. Het samenbrengen van tassen met schoenen en hoeden geeft een beeld van de veranderingen in de mode in de afgelopen eeuw en wordt een lust voor het oog.

De tentoonstelling laat de ontwikkeling van de mode van de afgelopen eeuw zien, toen, door de komst van prêt-à-porter, mode toegankelijk werd voor iedereen. Modeontwerpers gingen een steeds grotere rol spelen en trends en stijlen volgden elkaar snel op. Ontwerpers richtten zich, naast kleding, ook op accessoires om hun merknaam verder te versterken. Schoenen en tassen ontwikkelen zich daardoor tot een volwaardig onderdeel van de mode.

Clutch en schoenen van Bette Midler - Tassen-mode-nieuws
Clutch en schoenen van Bette Midler

Uit eigen collectie zijn onder andere een rode vintage clutch met bijpassende schoenen van Bette Midler uit de jaren tachtig te zien. Het museum leent voor deze tentoonstelling een substantieel deel van de uitgebreide en indrukwekkende collectieschoenen van de Northampton Museum and Art Gallery in Engeland, met de grootste schoenencollectie ter wereld. Zoals de plateauschoenen uit de jaren tachtig met een hak van maar liefst 32 cm. Verder zijn in de tentoonstelling hoeden en accessoires te zien uit de privé verzameling van Tiny Meihuizen-Wijker, die de grootste hoedencollectie van Nederland beheert.

Hoed en tas van Dior - Tassen-mode-nieuws
Hoed en tas van Dior

Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje heeft een collectie van rond de 4.000 tassen vanaf de late middeleeuwen tot heden; bruidsbuidels, heupzakken, aalmoezentassen, reticules, schooltassen, avondtasjes en designtassen van bekende modehuizen en ontwerperszoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès. Door de eeuwen heen is de tas beïnvloed door onder meer industriële ontwikkelingen, de emancipatie, contacten met nieuwe culturen, de decoratieve kunst en de mode. Het museum is het enige museum ter wereld met zo’n grote en uitgebreide collectie tassen.In 2011 ontving het museum de Time Out Award voor Best Speciality Museum van Amsterdam.

Advertenties

Eén reactie op “Tassenmuseum toont tassen, schoenen en hoeden van 1900 tot nu – Van 5 april – 2 september 2012

  1. Pingback: Tassenmuseum toont tassen, schoenen en hoeden van 1900 tot nu ... | BagsandBubbles | Scoop.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s