Sylvia Moschard - Tassenmuseum Hendrikje - Tassen-mode-nieuws

Buitengewone vormen en vakmanschap vormen de tas

Tentoonstelling ‘Buitengewoon’ van tassen in bijzondere vormen bij Tassenmuseum Hendrikje van 18 september t/m 10 maart 2013

Tentoonstelling ‘Buitengewoon’
In de tentoonstelling ‘Buitengewoon’ toont Tassenmuseum Hendrikje tassen in bijzondere vormen. Ontwerpers zetten de kijker bewust op het verkeerde been en dwingen ons na te denken over vorm. Sommige tassen zijn gemaakt naar bestaande vormen zoals een waaier, haai, huis, auto, bloem of vaas. Deze tassen zijn niet alleen verrassend, origineel en grappig maar laten vaak ook het uitzonderlijk vakmanschap zien dat nodig is om het materiaal in deze vormen te plooien.

Tassenmuseum Hendrikje - Tassen-mode-nieuws

Daarnaast toont het museum tassen van ontwerpers, die door conceptueel denken en het gebruik van nieuwe technieken en materialen tot verrassende en ongebruikelijke vormen komen.

Buitengewone vormen
Al in de 19e eeuw waren er tassen in een aparte vorm, zoals tassen in de vorm van een vaas of kannetje. Door veranderingen in de mode werd de tas zichtbaar aan de hand, los van de kleding gedragen. De variatie in tassen en tassen in bijzondere vormen groeide. Deze ontwikkeling werd versterkt doordat, met de opkomst van de industriële revolutie, de technieken om tassen in aparte vormen en van ongebruikelijke materialen te maken toenamen.

Jaren ’30
De modeontwerpster Elsa Schiaparelli baarde in de jaren ’30 als een van de eersten opzien met haar surrealistische modeaccessoires en tassen. In die jaren werden meer tassen gemaakt in afwijkende modellen, zoals de clutch in de vorm van het luxueuze Franse cruiseschip de Normandie. Het gebruik van chroom en de gestroomlijnde vorm van deze tas zijn voorbeelden van de populaire art deco-stijl.

Sylvia Moschard - Tassenmuseum Hendrikje - Tassen-mode-nieuws
‘Orange’ van Sylvia Moschard

Andere ontwerpers
De Britse ontwerpster Lulu Guinness wordt geïnspireerd door Schiaparelli en combineert in haar tassen vakmanschap en Engelse humor. Buitengewoon meesterschap en creativiteit in leer voeren de boventoon bij de tassen in de vorm van groente en fruit van Sylvia Moschard. Tassenontwerpster Sandra van Vliet’s conceptuele ontwerp ‘De Aanhanger’ zet aan het denken over de vorm. Ze laat de buitenkant van de tas weg, maar bedenkt een nieuwe manier om de inhoud van de tas toch mee te kunnen nemen.

De tentoonstelling toont conceptuele en ambachtelijke hoogstandjes in tassen in verrassende en bijzondere vormen. Deze vormen worden gecreëerd door een bestaande vorm als uitgangspunt te nemen of door vorm en inhoud conceptueel te benaderen. De tentoonstelling ‘Buitengewoon’ laat zien dat het ontwerpen van tassen in een bijzondere vorm van groot vakmanschap en creativiteit getuigt.

Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje is het grootste tassenmuseum ter wereld. Met een collectie van meer dan 4.000 tassen biedt Tassenmuseum Hendrikje een overzicht van de geschiedenis van dit dagelijkse gebruiksvoorwerp. Tot de collectie behoren bruidsbuidels, heupzakken, aalmoezentassen, reticules, schooltassen, avondtasjes en designtassen van bekende modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès. In 2011 ontving het museum de Time Out Award voor Best Specialty Museum van Amsterdam.

Bron: Tassenmuseum Hendrikje

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s