Mutsaers - Tassenmuseum Hendrikje - Special Edition - Tassen-mode-nieuws

Jubileumexpositie van Mutsaers lederwaren bij Tassenmuseum Hendrikje

Ambachtelijke Nederlandse tassen te zien van 25 september t/m 18 november

Mutsaers
Bij Tassenmuseum Hendrikje zijn vanaf 25 september tassen van de jubilerende tassenontwerper Mutsaers te zien. Mutsaers, opgericht in 1962 door Jan en Annie Mutsaers, maakt al vijftig jaar lederwaren op ambachtelijke wijze, zoals schouder-, werk- en reistassen. Mutsaers heeft een unieke positie in Nederland omdat ze als een van de weinige leerbedrijven hun producten in Nederland ontwerpen en produceren.

Mutsaers - Tassenmuseum Hendrikje - Special Edition - Tassen-mode-nieuws

Eigen productie
Mutsaers’ tassen en lederwaren kenmerken zich door klassieke vormgeving, met eigentijdse elementen, hoge kwaliteit en het gebruik van mooie materialen en duurzame leersoorten uit Italië. In de tentoonstelling toont het museum tassen uit het verleden en een aantal speciaal voor het jubileum gemaakte tassen.

Wim Mutsaers ontwerpt en vervaardigd zijn producten in Kaatsheuvel, Noord-Brabant. Het is uniek dat zijn tassen en lederwaren in eigen beheer worden geproduceerd. Er zijn in Nederland nog wel tassenontwerpers die hun tassen zelf maken, maar dan op een hele kleine schaal. Ook hebben veel leerbedrijven in de laatste decennia van de 20e eeuw hun productie vanuit kostenoverweging verlegd naar Azië.

Mutsaers - Tassenmuseum Hendrikje - Posttas 15-08-2012 - Tassen-mode-nieuws

Geschiedenis
Aan het begin van de 20e eeuw was de leerindustrie in Nederland klein en ambachtelijk en veel lederwaren werden uit het buitenland geïmporteerd. Door de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog viel import uit het buitenland stil waardoor de leerindustrie in Nederland enorm groeide. In Amsterdam en in midden en noord Brabant waren veel bedrijven gevestigd. In deze bloeiperiode begon Mutsaers een eenmanszaak in clippertassen van kunststof, die uitgroeide tot een het huidige bedrijf met leren schoudertassen, werktassen, reistassen en andere accessoires. Inmiddels verkoopt Mutsaers zijn tassen in Frankrijk, Duitsland, België, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Mutsaers - Tassenmuseum Hendrikje - 28-10-11 - Tassen-mode-nieuws

Expositie
Tassenmuseum Hendrikje is trots dat een gevestigde tassenontwerper als Mutsaers in het museum zijn jubileum viert met een speciale collectie tassen. Sigrid Ivo, directeur van het museum: “Mutsaers mag trots zijn op hun geschiedenis en op de producten die ze maken. De tassen zijn gemaakt om lang mee te gaan, sterker nog, ze worden mooier met je jaren. Ze zijn gemaakt met groot vakmanschap en van prachtig leer. Dit wordt ook in het buitenland gezien en zeer gewaardeerd.”

Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje is het grootste tassenmuseum ter wereld. Met een collectie van meer dan 4.000 tassen biedt Tassenmuseum Hendrikje een overzicht van de geschiedenis van dit dagelijkse gebruiksvoorwerp. Tot de collectie behoren bruidsbuidels, heupzakken, aalmoezentassen, reticules, schooltassen, avondtasjes en designtassen van bekende modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès. In 2011 ontving het museum de Time Out Award voor Best Specialty Museum van Amsterdam.

Bron: Tassenmuseum Hendrikje

Advertenties

Eén reactie op “Jubileumexpositie van Mutsaers lederwaren bij Tassenmuseum Hendrikje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s